Hoe groot moet een bloempot zijn?
- Geplaatst op
- Door Jurgen van de Put
- 0
Het is heel belangrijk het juiste formaat bloempot te nemen. Lees hier waarom en hoe je zelf kunt bepalen hoe groot een nieuwe bloempot moet zijn.
Een mooie plant verdient een goede pot.
In de eerste plaats wil je wellicht een bloempot of een vaas die er leuk uitziet en die goed bij je interieur past. Maar toch is de grootte van de pot misschien nog wel belangrijker, mede omdat dit voor een groot deel de gezondheid van de plant zal bepalen.
Heb je dus een nieuwe plant of wil je een plant verpotten? En vraag je je af welk formaat pot je nodig hebt? Of wil je weten wanneer het tijd is om een plant in een nieuwe pot te zetten? Lees dan snel verder om alles te leren over het ideale formaat van een bloempot en waarom dit zo belangrijk is.
Waarom het formaat van een bloempot belangrijk is
Zoals bij wel meer dingen in het leven geldt ook voor bloempotten: size does matter. Eigenlijk is er voor iedere plant maar één juist formaat bloempot. Daarbij maakt het niet uit of je nu een sanseveria, pannenkoekenplant, cactus, palmachtige of zelfs een bonsai hebt: een pot mag nooit te groot zijn, maar zeker ook niet te klein. Waarom is dat?
Een te kleine pot is niet goed
Er zijn verschillende redenen waarom je een plant nooit in een te kleine pot wil hebben staan. Om te beginnen dient de grond in de pot als voeding voor de plant. Wanneer de pot te klein is, zijn er niet voldoende voedingsstoffen aanwezig om de plant optimaal te laten groeien. De wortels zullen tevergeefs op zoek gaan naar meer voedzame grond. Daarbij komen ze natuurlijk niet verder dan de rand van de pot, waar ze geen extra voedsel of water zullen vinden en bovendien het gevaar lopen beschadigd te raken als de pot te heet wordt (dit gebeurt met name bij plastic potten in de zon).
Een meer praktische reden om je plant niet in een te kleine pot te zetten is dat hij hierdoor sneller zal omvallen. Vooral wat hogere planten met een hoog zwaartepunt zijn hier vatbaar voor. Daarnaast is het ook gewoon niet mooi om een grote plant in een kleine pot te hebben.
Het probleem met te grote potten
Ook een kleine plant in een grote pot is natuurlijk niet mooi, al gebruik je nog zo’n mooie antieken vaas. Toch denken veel mensen dat het slim is om een pot ‘op de groei’ te kopen. Want zo redeneren ze, mijn plant groeit toch wel, dus dan kan ik maar beter alvast voorbereid zijn voor wanneer hij volgroeid is. Daarbij vergeten ze echter één ding.
Het is voor de gezondheid en dus het groeitempo van planten namelijk helemaal niet goed om ze in een te grote pot hebben. Het probleem hiermee is dat de grond in zo’n pot niet snel genoeg kan opdrogen, omdat de plant nog te weinig water opneemt en omdat de wortels niet tot aan de onderkant van de pot reiken. Het water zal daardoor te lang blijven staan en de grond zal te vochtig blijven. Daardoor loop je het risico op rot in de pot en zullen de wortels ziek worden. Op die manier is de kans dus groot dat je te kleine plant in een te grote pot nooit groeit en altijd te klein zal blijven!
Je hoeft ook helemaal niet bang te zijn dat het verpotten slecht is voor een plant. Sterker nog: door regelmatig te verpotten en daarbij de wortels los te halen, stimuleer je de wortelgroei en daarmee creëer je een nog gezondere plant.
Hoe groot moet een bloempot zijn?
Een pot moet dus precies het goede formaat hebben. Maar hoe kom je erachter wat het goede formaat is? Dat verschilt per plant, maar als vuistregel kun je nemen dat hoe meer water een plant nodig heeft, hoe groter de pot moet zijn in verhouding met het formaat van de plant. Cactussen bijvoorbeeld hebben een relatief kleine pot nodig, terwijl je de dorstige Phoenix Roebelenii beter snel in een grote pot zet.
Als uitgangspunt bij het kiezen van een nieuwe pot neem je de kweekpot waarin de plant staat als je hem koopt. Deze is in de regel net te klein, omdat de plant in de winkel nog is gegroeid en omdat het goedkoper is voor kwekers om de planten te bewaren en te vervoeren in kleinere potten. Over het algemeen is het dan slim om een pot te nemen die een 15 tot 25 procent grotere diameter heeft. Als je dus nu een pot hebt met een diameter van 24 centimeter hebt, ga dan voor een nieuwe bloempot met een diameter van 29 centimeter.
Wanneer een plant verpotten naar een grotere bloempot?
Heb je een plant en vraag je jezelf af of je hem moet verpotten? De volgende signalen vertellen je dat het een goed idee is om hem een grotere pot te geven:
- Wanneer er zich veel wortels aan de rand en de onderkant van de pot bevinden, tot het punt dat ze door het drainage gat komen aan de onderkant (als de pot dat heeft)
- Als de wortels de grond omhoog duwen
- De plant is de laatste tijd erg snel gegroeid
- Nadat de plant snel groeide, groeit hij nu erg langzaam
- Als je merkt dat de grond wel erg snel droog wordt
- Wanneer de plant regelmatig omvalt
Waar je nog meer op moet letten bij het verpotten – tips
- Zorg dat de grond niet te droog is voordat je verpot. Geef daarom de dag van tevoren nog water.
- Leg de plant en de pot op z’n kant, en trek voorzichtig de oude pot van de bol grond af.
- Haal in elkaar gegroeide wortels los en snoei eventueel te ver uitstekende wortels weg (maak je geen zorgen, deze groeien snel weer terug).
- Schud de bol en verwijder ongeveer een derde van de oude potgrond voordat je hem in de nieuwe pot zet.
- Gebruik verse universele potgrond om de nieuwe pot helemaal op te vullen.
- Druk de potgrond lichtjes aan, maar niet te hard. Bedenk dat de wortels nog moeten kunnen ademen!
- Geef ook na het verpotten de plant goed water.
Wil je meer weten over het kiezen van het juiste formaat bloempotten en vazen of heb je ergens anders een vraag over? Aarzel dan niet om contact op te nemen via [email protected] of bel ons op +31 315-237072.
Bekijk hier ons totale aanbod van bloempotten of vazen
Bedankt voor de info! Dit was zeer handig :)